Senaste inläggen

Av Niclas Bernhardsson - Onsdag 2 aug 23:15

Det känns lite i kroppen som är börjar bli övertränad och idag hade jag bara tänkt att simma. Ullis ville simma lite över 3,5 km, i havet, och det var jag absolut med på. 

Jag jobbade först lite med Enklaresport och samtidigt som jag hade en kund i butiken så kommer snälla blödiga Cissi förbi med ett antal småsnuttar av takpapp, som jag lovat att hämta men inte hunnit. Efter att ha vinkat adjö till fransosen, som han för övrigt var, och dessutom väldigt trevlig, så bar vi av takpappen och sen målade jag lite på huset. Med betoning på lite för det var några ställen jag missat på gaveln och sen började jag på lite på utbyggnaden. Sen fixade jag och Tim lite mat och klockan hade tickat på. Så när Ullis kommer hem så är jag inte så värst hungrig men hon tar lite och sen softar vi lite på altanen innan vi drar iväg till Stensund. Väl på plats så känner jag mig nästan stingslig och slut i hela kroppen. Det kan absolut härledas till att jag inte fyllde på med energi under cykelpasset igår och heller inte efter, det brukar jag alltid göra. Så det dröjer inte så lång stund förrän det blir lite kramp i höger lår men jag kan simma vidare. Det går två varv och jag känner mig lite orolig att det bara skall krampa till. Jag får några små attacker men det funkar. Det går bra med ett tredje varv också men bara efter knappa 150 meter på det fjärde varvet så drar det till ordentligt och jag får panik! Jag försöker trycka på vänstra baksida lår och man har inte riktigt koll på hur man ligger i vattnet då för man blir lite som en boll och jag kan absolut inte sträcka ut benet. Då blir det bara till en olöslig kramp! Och det är ju en vansinnigt stor muskelgrupp så jag vågar inte ens fortsätta. Jag ser att Ullis stannar upp vid nästa boj och blickar oroligt ut över vattnet och ser mig inte men jag är ju typ 100 meter bort. Jag ropar och säger att det inte går längre och hon simmar och möter mig. Jag försöker enarmsimma, samtidigt som jag flyter på min Safety-bouy, och det går ju inte direkt fort. Det slutar med att hon bogserar mig in till bryggan och folket som satt där undrade förstås vad som  hade hänt. Men jag hörde mig inte ens själv, då jag fått vatten i öronen, öronpropparna låg kvar i en kasse hemma, och jag var klart påverkad av krampen och lite slut rent allmänt. Aj, aj, aj! Inte så bra men väl hemma tog jag en resorb och två kakor rätt omgående. Kakorna hade inte mer effekt än på psyket och det skall man inte förakta! :-0 Sen in med lite kyckling och pasta. Nu blir det lite massage och sen sängen. Kanske en resorb till... 

Jag fick väl ihop 1950 meter kanske. 

ANNONS
Av Niclas Bernhardsson - Onsdag 2 aug 10:50

Jag blev lite nyfiken på hur jag relativt låg till med träningen och satt och summerade lite från träningsdagboken. Känslan är att jag inte kunde gjort så mycket bättre för all ökning, både mängd -och kvalitetsmässigt, kostar ju. 

Men lite svart på vitt kan alltid vara bra. Och frånsett hälen så har jag inget att klaga på. Jag har varit relativt frisk och haft bra förutsättningar men för att komma till saken.


Om man bara tar upp de viktigaste träningsformerna så kommer de här uppställda. 


Cykel i år (2017)

172,5 mil

Spinning och cykel=214,1 mil


Tillsammans med cykel och spinning efter IM 2016 (augusti)

305 mil


Löpning i år 

66,7 mil


Och tillsammans med förra årets löpning efter IM 2016

112 mil. 


Sen ytterligare 31,5 timmars Cross Trainer i år. (Den distansen är lite snäll men man kan väl snabbt säga 1 mil i timmen och då blir det 142,5 mil


Simning i år

48,52 km


Och tillsammans med förra årets simning efter IM 2016

70,6 km



Total träning i år, just nu i skrivande stund, är: 241 timmar varav Core/styrketräning är 22 h och 15,5 h skidor. 


Relaterat till min träning tidigare så är det helt klart en ökning men löpmässigt så är det inte i närheten av den mängd jag lade ned runt 2005. Men totalt sett så är det en klar positiv trend på slutet. Relativt andra så ligger jag förstås över den vanlige motionären men klart under elitsatsande. 


Så här i efterhand så kan jag gräma mig lite över att jag inte lade in lite mer krut på simningen och att man blir skadad i hälen kan ju vara svårt att förutse men det är en gammal skada som, med facit i hand, förstås skulle tagits om hand tidigare. Men men... Det är ju spännande att se vad den alternativa träningen har gett också. 


Och kroppsmässigt så känner jag mig väldigt vältränad men känner också att jag har några kilon för mycket. Förhoppningsvis så påverkar det inte lika mycket på Ironman, det kan tvärtom vara bra med några kilon energi där. Givetvis med måtta! :-)

Jag har låg och fin puls och med min astmamedicin så verkar jag få kontroll på de hastiga pulstopparna i början på en aktivitet. Det känns som om mina problem kan härröras till oelastiska lungor. Jag verkar må bra av lång uppvärmning. Att helt plötsligt slänga sig i den kalla Östersjön och paddla på är inte helt optimalt. Drömmen vore ju att få gå i vattnet först och acklimatisera sig men tyvärr är det förbjudet. Av förståeliga skäl då det är väldigt många tävlande på plats. 


Nä, nu har jag fått skriva av mig och samtidigt hunnit reflektera. Dags att måla lite på huset kanske... :-)


Coach/bollplank: Mattias Törnqvist - topptriatlet

Facebook: https://www.facebook.com/mattias.tornqvist.5?fref=ts
Massagestol: Ergonova - massagestolar av toppklass

Cykelservice: Rainer Matela

Cykeltrainer: Hans Hemström

Spegelvägg, träningsrum: Trosa Glas - http://www.glasrum.se/kontakt.html

Massagebänk - Johanna Lithman

Massör: Janne Karlsson

Ekonomisk stöttning: Cafe Utsikten (3000 kr), Bernhardsson Måleri (5000 kr)

Övrig sportutrusning: Enklaresport - www.enklaresport.se

ANNONS
Av Niclas Bernhardsson - Tisdag 1 aug 22:57

Tisdag och jag hörde nog när Ullis gick upp men jag somnade förstås om. Nästa gång jag vaknade var typ tjugo i sju. Hmm, det var ju tidigt men jag var rätt pigg och gick och fixade lite kaffe och slog upp morgontidningen och blev glatt överaskad. Det var ju tävlingskorsord och jag gick och halvsatte mig i sängen och började lösa det. Men det var nog lite för lätt idag så att hoppas på vinst är nog att hoppas på för mycket. På en kvart så var allt löst och utan att ens behöva googla något alls. Det blir typ som Sommarkrysset, där det kostar tio kronor per samtal, och det är busenkelt... Nåja, nu kommer jag inte ens ihåg om jag tävlade faktiskt. Det kanske blir en glad överaskning om jag skulle råka vinna. 

Efter ett antal koppar kaffe så tar jag itu med lite jobb på Enklaresport och det tar några timmar. Sen passade jag på att ta lite massage i den lyxiga massagestolen. Men vänta nu... Lät det inte som det plingade till? Jag går bort till garageporten och visst! Där står DHL och våra neoprene-shorts har redan kommit. Oj då! De skickades ju sent igår så det var snabba bud. Jag provade direkt och de satt som en smäck! Perfekt till Ångaloppet sprint och förstås till simträningarna i badhuset. 

Sen gick timmarna och jag började fundera på om jag inte skulle få till lite mer träning. Efter att ha konfererat med Ullis så bestämde vi oss för att cykla ikväll och då tänkte jag passa på att köra lite Cross Trainer innan. Så snart packade jag en väska och traskade till Safiren. Väl på plats så vill jag testa att jogga lite och ställer bandet på 0,5% lutning och farten på måttliga 10 km/h. Efter en kilometer så ökar jag till 12 km/h och det funkar bra. Lite smärta känner jag men mindre än det brukar. Jag har heller inte rehabat innan idag och det kan ju påverka. Det blir två kilometer och sen går jag inte till Cross Trainern och sätter igång. Det blir lugnt och jag morsar på Långstånkens föräldrar, som är där samtidigt och kör lite på Easyline-maskinerna. 53 minuter blir det för det passade in bra på sträckan då jag stannade på prick 15 km. Känns som ett zon 2-pass och jag kollade pulsen lite då och då på den inbyggda pulsmätaren i maskinen. Det blev nog ett snitt på 126, skulle jag tippa. Sen kör jag lite rehab för hälen och det tar tio minuter. Fort hem och jag hinner typ precis började med maten då Ullis kommer hem. Grabbarna skall då gå och träna och får äta senare. Som vanligt så blir vi sega som sirap, efter maten, och får typ släpa oss upp och byta om för att hinna förbi träningen, på våra cyklar. Det är ju alltid kul att morsa på gänget, trots att man inte springer. 

Vi är lite sena men kommer iväg i bra fart och då vi svänger ut på stora vägen så ser jag en cyklist som kommer upp jämsides med Ullis och jag förstår att det är Bonden. Han hänger med oss till löparbanorna och vi joinar han senare på en cykeltur. Jag hade nog egentligen tänkt att prova att köra intervaller på Åda-rakan men hade väl inte riktigt tänkt hur det skulle gå till. Det blir ju en jäkla fart och en jäkla massa broms hela tiden. Så jag var inte svårövertalad. 

Efter att ha sagt adjö till gänget så drog vi då iväg. Härlig vind i ryggen, ut från Trosa, och eftersom jag borde ha bäst cykelform så låg jag gärna först och tog lite vind. Bara bra träning. Någon gång kunde jag inte hålla mig utan tryckte på, det var förresten i backen precis innan "Finn-Lasse", som det hette en gång i tiden. Tror jag kom upp i 65 km/h där. Rätt fort. Och rätt fort gick det hela vägen ut mot Järna men rätt bra vind i ryggen. Jag märkte att Ullis låg lite tightare med och det var riktigt kul att cykla. Bra väg och bra fart. När vi är framme vid avfarten mot Södertälje, typ precis vid Saltå kvarn så vänder vi och Ullis passar på att dricka då det är jag som har flaskan. 

Men nu är det motvind och jag ligger och borrar. Ju längre det går desto tröttare blir jag men vill inte gnälla utan tar det som träning. Alla kämpar på bra och det är förstås inte bara jag som är lite trött för man får ju ingen vila nu, i motvinden. Så det gör inte så mycket då jag får släppa lite på farten så att alla är med. Jag kände ju själv att jag var sliten. Och lite slut på energi också. Jag är van vid att pumpa i mig energi och nu blev det endast någon slurk vatten så det kanske inte var så konstigt att det var lite segt. Men 31,8 i snitt och en snittpuls på 146. Det blev ett bra tempopass helt enkelt. Och det på en hyfsad kuperad runda. Kalmar är rena motorvägen i jämförelse. 

Tyvärr kände jag att jag fick lite ont i halsen igen efter Safiren-passen och jag köpte Bafucin, på vägen hem. Och jag kände även lite på kvällen, efter cyklingen. Hmm, jag får inte bli sjuk nu. Men jag tror det är lugnt. 


Nästan tre timmars träning idag - Nice!

Av Niclas Bernhardsson - Tisdag 1 aug 07:42

aka Presentation av sponsor. Ja rubriken återger det min bror, halv på skämt och kanske halvt på allvar sade när jag berättade att allt inte riktigt gått som planerat med min satsning på Hawaii Ironman. Dels med hälsenan och dels att jag inte fått de resultat jag hoppats på. Hursomhelst så är jag mer än tacksam för det stöd jag får av mina sponsorer och idag så väljer jag att lyfta fram min brors företag Bernhardssons Måleri. Som namnet antyder så har han startat det själv och det växte fort och blev på kort tid det största målarföretaget i kommunen och har även mycket jobb i Stockholm och dess ytterkanter. 

Tack Jocke och Lina!


http://www.kvalitetsmalarna.se/


Ps. Min form är bättre än någonsin men trots det så känns målet väldigt tufft. Jag gör dock så mycket jag kan. Ds. 

Av Niclas Bernhardsson - Måndag 31 juli 19:00

Som jag skrev i tidigare inlägg så fastnade jag ju i en bok och när tiden börjat ticka på ordentligt så fick jag i det närmaste panik - jag skulle ju träna! Det fick bli en kortare tur på cykeln innan Svarte Petter skulle hämta mig i sin bil och vi tillsammans skulle dra till Stensund samtidigt som Ullis skulle åka dit direkt från sitt jobb. 

Sagt och gjort. Jag tog fram cykeln och hoppade upp. Det fick bli lilla kommunrundan men rackarns vad det blåste - igen! :-/ Det tar ned på humöret då det blåser hela tiden och man undrar hur det blir till Kalmar Ironman. Fast jag försöker samtidigt tänka att det får bli som det blir. Jag brukar ju alltid ändå prestera minst lika bra, oavsett väder. Så placeringsmässigt är det kanske bra men det lockar inte med regn och blåst. Hursomhelst så var det motvind direkt, ut mot gamla Vägverket men det är en kort bit och snart cyklar jag på kustvägen, mot rondellen. Jag får hela tiden passera en postbil, som delar ut post. Surprise va? Och det var ju inte direkt bilen som delade ut posten... Men jag kör om bilen och snart nog blir jag omkörd och det upprepas flera gånger tills jag kommer till en längre raksträcka, eller om han körde inte. Lite osäker där. Det känns som om om det är bra tryck i pedalerna och när jag passerar svänger vänster i rondellen, in mot Trosa, så får jag vinden i ryggen och bara blåser om en person som stannat i uppförsbacken. Jäklars! Och mot Trosa går det med en jäkla fart och det är lite läskigt då jag svänger runt dungen, det går i runt 30 km/h och då ser man knappt något och en tempocykel är ju inte direkt gjord för att bromsa fort. Men jag försöker hålla ned farten och i backen upp mot själva Trosa så kommer jag ikapp en Epa-traktor där det på bakrutan står "Här börjar kön"! Det var ju passande men jag höll igen lite och jag tar sedan in mot slalombacken, och det området. När jag passerar rondellen, vid Trossen, så gör jag en fuling och kör på vänstersidan innan jag tar in på cykelvägen och kan därför hålla högre fart. Det funkar fint och snart ligger jag och trycker på Åda-rakan. Tyvärr är cykelvägen inte den bästa och jag förstår cyklisterna som ligger på stora vägen. Det här är ju en smärre katastrof och det smäller om hjulen ibland. Jisses! Skulle ett hjul gå sönder så gråter jag. Det är ju minst 10 000 kronor direkt som ryker. Och i värsta fall så går något mer sönder också, på mig och/eller cykeln. När jag närmar mig bron över tågbanan, så stannar jag klockan, då det inte går att trycka på alls där iom fartdämparna och ett stort hål i vägen. Det blir 32 km/h i snitt och det på lite krångliga cykelvägar. Tyvärr rätt kort, kanske 16 km och alltså inte perfekt för självförtroendet. Men som jag skrev i tidigare inlägg - det får gå som det går. Kalmar Ironman är en upplevelse, en riktigt folkfest och jag skall göra mitt bästa. Allt över 10 timmar är väl egentligen en mindre katastrof men jag kommer inte se det som det utan mer som att jag då inte alls hade kontroll på vad som krävdes och Ironman kommer finnas kvar och jag kommer fortsätta att kämpa.

När jag kommer hem så hinner jag precis packa iordning mina simgrejer och jag hoppas att Ullis har packat ned några prylar, då jag inte hittar dem. Men för säkerhets skull så tar jag några reservprylar så att jag iaf kan simma lite. Svarte Petter dyker upp och jag hoppar fort in på affären och köper lite mat till mig och Ullis. Sen bort mot Stensund och Ullis har precis kommit dit. Vi börjar med att äta och Svarte Petter simmar lite innan. Det är lite mer folk än vanligt vid bryggan och några av dem ropar att "det är kallare än vanligt!" och man blir lite fundersam. Usch då! Det lät inte bra. Men när vi väl har ätit och tagit på oss våra dräkter så märker vi att det inte alls är så farligt. Det var rätt normal temperatur men vi har förstås våra våtdräkter. Efter att ha vant oss lite vid vattnet så simmar vi då och Ullis tycker att jag simmar väldigt bra och jag försöker simma lite mer med rotation och kanske fungerar det rätt bra. Jag drar iaf ifrån lite på några ställen och på det sista varvet så säger jag att jag skall simma lugnt men jag öker hela tiden lite och på sista sträckan blir jag lite trött och Ullis tar i lite mer och närmar sig nog mig. Men klart snabbare än vanligt och det känns ibland som flytbojen hugger i. Har jag tur så finns det lite mer att hämta bara den försvinner men det är nog att hoppas på för mycket. Varven gick nu på runt 13 minuter men de är ju bara ca. 625 meter men man får vara glad för det lilla. Jag skall nog försöka finslipa lite till för fick jag en sådan markant förbättring bara genom att kolla på youtube så skall det nog bli en vända till på den kanalen. :-) Det blev ca 1900 meter simning idag. 


Coach/bollplank: Mattias Törnqvist - topptriatlet

Facebook: https://www.facebook.com/mattias.tornqvist.5?fref=ts
Massagestol: Ergonova - massagestolar av toppklass

Cykelservice: Rainer Matela

Cykeltrainer: Hans Hemström

Spegelvägg, träningsrum: Trosa Glas - http://www.glasrum.se/kontakt.html

Massagebänk - Johanna Lithman

Massör: Janne Karlsson

Ekonomisk stöttning: Cafe Utsikten (3000 kr), Bernhardsson Måleri (5000 kr)

Övrig sportutrusning: Enklaresport - www.enklaresport.se

Av Niclas Bernhardsson - Måndag 31 juli 14:22

Ja, det där gick ju fortaren än lämpligt, skulle jag vilja säga. Det var så mycket som jag ville fixa idag men jag gick flera gånger och hämtade boken igen och sen blev jag sittandes. Knappt hade jag lagt ifrån mig Da Vinci-koden förrän jag började på med nya boken. Och författaren Jonas Jonasson är som vanligt underfyndig men boken, Mördar-Anders och hans vännner (samt en och annan ovän) får inte samma lyft som t.ex Hundraåringen och framförallt inte Analfabeten som kunde läsa. Men boken är klart läsvärd och gillar man någon av Jonas andra böcker skall man absolut slänga sig över den här också. Den får en svag 3:a i betyg. Betyget dras ned då det känns lite hafsigt och stressat på slutet. Men i det i det stora helt okey! 

Av Niclas Bernhardsson - Söndag 30 juli 23:17

Söndag och idag skulle vi ut på ett lite längre cykelpass men jag målade ju huset också. Det borde jag var lite försiktig med så här nära de viktiga loppen, det märks i vaderna om inte annat. Fast nu är det värsta gjort och jag var nära att hyra en skylift. Längst upp, vid taknocken, så är det typ 7-8 meter ned till garageuppfarten, och med stegen fullt utfälld så får man stå på tårna för att nå och varje vindpust kändes som om döden kallade på mig! :-0 Riktigt jobbigt mentalt ibland och jag fick ta en mini-hink, med färg, för att kunna få klart på de svåraste partierna. Sen gick timmarna och vi skulle ju ut och cykla. Och när skulle vi hinna äta? Det var frågan. Asch, jag pumpade upp cyklarna och Ullis fixade lite energi. Idag ville hon testa sin racer, det var länge sedan hon cyklade på den. Skulle det gå för sakta så kunde ju jag bara vända tillbaka då och då. Och så blev det. En tempocykel går helt klart snabbare och jag tog det som intervallpass idag. Vi tog kustvägen ut, mot Nyköping, men jag blev så jäkla less på det dåliga underlaget och eftersom tiden gått så snackade jag med Ullis om vi inte skulle ta kortare, än vad ursprungsplanen var, och istället ta in mot Tystberga och hemåt. Och det var hon med på. Efter att bara åkte tillbaka en liten bit så var vi inne på vägen mot Tystberga och vilken fröjd! Underbart väglag och nu med vinden i ryggen! Ganska omgående så hade man typ 40 km/h och livet lekte. Även Ullis tyckte att det kändes som det blev mycket roligare! :-) Upp mot kyrkan så trycker jag på ordentligt och ligger i strax över 45 km/h, det är bara överjävligt kul det här! Sen är det klart att det kommer kännas helt annorlunda i Kalmar då man skall cykla 18 mil. Men jag brukar trösta mig med att det är jäkligt lättcyklat där. Bara blåsten som kan ställa till det. Och det har det ju gjort i år. Så många gånger som det blåst så jag har blivit orolig för hur det kommer att bli på Öland. Fast vi var ju där och tränade och det gick ju rätt bra. Nåja, det får gå som det går och bli som det blir. Eller vad nu någon sade. Väl hemma igen så ser jag att det blev 54,55 km och det får gå under fartlek idag. Helst skulle jag behövt ett lite längre cykelpass men jag tror att helheten, i min träning, har varit bra och jag känner mig rätt nöjd. Det blir en hel del cykel i veckan också och sen kanske jag drar ned lite till Mora. Fast det tar jag mest som en social grej i år. Givetis kommer jag köra hårt men jag toppar mig inte in absurdum. 

Av Niclas Bernhardsson - Lördag 29 juli 23:00

Aka att hänga på bryggan med svärmor! Nä, rubriken syftar mer på att det nog var rekordstora vågor i år, iaf för oss, vid Stensunds brygga. Ullis och jag tänkte åka ut till bryggan och simma lite och varför inte ta med svärmor på en kaffe efteråt, det kunde ju vara mysigt. Sagt och gjort. Vi kollar av läget med svärmor efter att hon sagt ja så fixade vi iordning lite kaffe och packade våra simgrejer. Det verkade blåsa lite och jag märker att det verkar komma utifrån havet. Det innebär försås stora vågor. Hmm... Men vi får väl se hur det ser ut då vi kommer dit. 

Väl på plats så verkade det riktigt nice, iaf vid stranden. Men då är ju alla bryggor i vägen och de stoppar förstås vågorna. När vi kommer ut till den bryggan vi brukar vara på så märker vi att det blåser rejält och det är så att man inte direkt lägger ned något på bryggan utan det åker istället ned i en stor kasse, med lite tyngd i, så att det skall vara kvar på bryggan och inte åka ned i vattnet. Men svärmor verkar nöjd och Ullis och jag gör oss klara för att gå ned men det är lite ångest. Usch, vågor är lite läskiga och det brukar alltid ta emot lite grand att gå ned men nu var det lite värre. Och där vi brukar simma, jag förutom att det var stora vågor där, så var det även ett gäng kanotister som skulle träna på att göra eskimåsvängar och liknande. Förutom läraren så hade de nog aldrig gjort det förut och det såg lite läskigt ut bara det. Skulle vi dessutom simma förbi dem så blev det väl etter värre. :-0 Med kallsupar och allt... 

Så vi körde en lite kortare variant idag och istället för typ 625 meter så blev varvet istället ganska precis 400 meter. Det fick duga och idag var det framförallt tillvänjning av att simma bland haj... förlåt vågorna! Visste ni förresten att det finns tre hajarter i Sverige, troligtvis finns de även i våra vatten. Inte för att jag kommer ihåg vad de heter men de är förstås inte farliga. Men för att återgår till träningen då men det är ändå sådana konstiga funderingar man har då man simmar. Det är sjögräs, som ibland fastnar i armar, och ibland så simmar man in i någon. Idag krockade jag med Ullis, hade jag krockat med någon annan så hade jag blivit livrädd btw! :-0. Två varv fick räcka och det gick klart bättre än jag trott och trots de relativt höga vågorna så blev det inte en endaste kallsup. Ullis simmade riktigt bra och fastän jag ibland tog i lite hårdare så kunde jag inte gå ifrån henne - starkt!

Efteråt blev det lite kaffe men det tog vi sas inomskärs, i skydd för vinden. 

Presentation

Omröstning

Finner du inspiration på min blogg?
 Nej inte alls!
 Jo, kanske liiite då
 Jodå, får sådär lagom sug på att träna
 En hel del faktiskt
 Jag får massor av energi och blir sugen att testa att köra lopp!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Niclas B´s gästbok

Följ bloggen

Följ Niclas B med Blogkeen
Följ Niclas B med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se